Pálinkafőző

Pillanatnyilag az alábbi helyekre gyártjuk pálinkafőző berendezéseinket:

Kazár, Tiszaug, Kiskunmajsa, Sarkad, Hódmezővásárhely, Panyola

Üzletpolitikánk:

Minden esetben Megrendelőink igénye szerint alakítjuk a berendezéseket, legyen szó kereskedelmi, vagy lakossági bérfőzőről.

A Ruszkai típusú pálinkafőzőket az ügyfeleink kérésére részleges, vagy teljesen automatizálással is el tudjuk látni. A hűtés automatizálásától egészen a teljesen automatikusan működő elő,- közép,- és utópárlat elválasztásáig. Azonban ez utóbbit csak egyenletes cefre minőség mellett tudjuk megrendelőinknek ajánlani.

A pálinkafőzde egységéhez, azok kapacitásának megfelelő főző üstöket (50 Literestől 1000 Literesig), finomító üstöket, erősítőfeltéteket, katalizátorokat, szeszpára csöveket, szeszhűtőket, párlatgyűjtő edényeket és szűrő készülékeket vörösrézből és saválló acélból készítjük.

Pálinkafőző berendezéseinket többféle fűtési eljárással készítjük: duplikátoros közvetlen alátüzeléssel (fa, gáz), acél hőszigetelt tűztér köpennyel ellátva, vagy közvetett duplafalú gőzfűtéssel, hőszigetelt kivitelben.

 

Hagyományos kétlépcsős pálinkafőzők

A pálinkagyártásnak, fogyasztásnak Magyarországon és a Kárpát-medencében évszázados hagyományai vannak. A hazai gyümölcsök sav-, és cukortartalmának különleges összhangja teszi egyedivé a hazai pálinkafajtákat. Ebben meghatározó szerepet játszik az Európában egyedül álló kárpát-medencei klíma. A pálinka minőségét azonban nem csak a kiváló alapanyag minősége, hanem a lepárló berendezések magas színvonalon történő elkészítése, és a lepárlást vezető főzőmesterek kimagasló szaktudása is döntő mértékben meghatározza.
A hazai lepárló berendezések működési elvét nagy hagyományokkal bíró, kétlépcsős, kisüsti lepárló berendezések teszik ki. Ezek a berendezések az első lépcsőben lepárolják a cefre alkoholtartalmát, majd a második lépcsőben újrapárlásra kerül az első lépcső terméke, az alszesz. A készterméket a középpárlat adja.

 

Modern kétlépcsős pálinkafőzők

A pálinkagyártó ipar napjainkban tapasztalható fellendülése és a pálinkával szembeni minőségi követelmények erőteljes növekedése miatt a pálinkagyártó technológiák versenyében egyre jobban háttérbe szorul a hagyományos nemzeti kisüsti pálinkafőzési eljárás, a 2000-es évek elejétől meghonosodó német egyfokozatú, magasabb technikai szintet képviselő főzési móddal szemben. Sajnos ezzel a technológiaváltással veszélybe került a karakteresebb, testesebb magyar „kisüsti íz világ” is. Hagyományaink csak akkor őrizhetők meg, ha a kor kihívásainak eleget téve olyan szintre hozzuk pálinkagyártási kultúránkat, amely lehetővé teszi az értékek megtartása mellett az új minőségi követelmények kielégítését is.

Ezen típusú berendezések elkészítésénél szem előtt tartottuk a Magyarországon hagyományos kétlépcsős pálinkafőzők működését, de a minél jobb és gazdaságosabb működés eléréséhez az üstök rendre hőszigetelt tűztér köpennyel készülnek, a palackos hűtőket jobb hatásfokú csőköteges hűtők váltják. Így a kisüsti pálinkafőző működtetéséhez jelentősen kevesebb energiára van szükség, valamint csökken a vízfelhasználás is.

Az üstökre hagyományos módon pisztóriusz tányér, illetve ennek egy újabb, jobb hatásfokú és kialakítású változata kerülhet. A másik lehetőség, hogy a cefréző üstre egy magasított sisak, a finomító üstre, egy aroma oszlop, „erősítő feltét” kerül. Többféle erősítő feltétet gyártunk mind az egylépcsős, mind a kétlépcsős berendezésekhez. A tányéros rendszerű oszlopok lehetnek szitatányéros, vagy buboréksapkás kivitelűek. Ezeket általában három, esetleg négytányéros kivitelben készítjük, a tányérok egyenként kikapcsolhatóak. 2009-től egy új típusú aroma oszlopot kezdünk el bevezetni, melynek részletes leírását a tercier rendszerű főzőknél lehet olvasni. A megfelelő középpárlat leválasztásához mintavevő csapot építünk be, ami lehetőséget ad arra, hogy íz illetve illat (tehát aroma) próbát tegyünk az elválasztás előtt.

     

 

Új Tercier rendszerű - "három az egyben" - pálinkafőző

A hagyományos kisüsti pálinkafőző berendezést cégünk továbbfejlesztette az alábbiak szerint:
A főzőberendezés újdonsága abban áll, hogy egy új szerkezeti elemmel bővül a kisüsti pálinkafőzés technológiája. Ezután három különböző módon történhet a felmelegedett szeszpárák vezetése a késztermék összegyűjtésére szolgáló tartályok felé.

A hagyományos, első lepárlási mód (kétlépcsős lepárlás): klasszikus kisüsti cefrefőzőző üst, majd finomító üst. A késztermék kisüsti pálinka névre hallgat.

A másik lepárlási mód (kétlépcsős lepárlás): a klasszikus, kétlépcsős lepárláshoz képest ebben az esetben a szeszpárákat a finomító üstről egy aromaerősítő oszlopra vezetjük. Az aromaerősítő oszlop minőség javító szerepe ott emelkedik ki, hogy az oszlopban egy meghatározott emelkedéssel rendelkező spirál kerül kialakításra, melyen a szeszpára többször lecsapódva az aromákban gazdag párákat is magával viszi a késztermék felé. Így az aroma gazdag párák nem kerülnek leválasztásra. Tehát egy gyümölcsre jellemző gazdag illat és íz világot nyerünk a gyümölcspálinkának, mely ettől egyedivé válik, a korábbiakhoz képest.A késztermék még kisüsti pálinka.

A harmadik lepárlási mód (egylépcsős lepárlás): a cefréző üstben felmelegedett és párolgásnak induló szeszpárák közvetlenül sisakban koncentrálódnak. A koncentrálódott szeszpára az aromaoszlop alsó felületére jut, és a vörösréz spirál mentén áramlik a deflegmátor (előhűtő) felé. A deflegmátoron lecsapódó kondenzátum lefelé áramlik a spirál mentén a gravitáció törvényeinek megfelelően, de a vele szemben felfelé áramló meleg szeszpárák újra felmelegítik a lefelé áramló flegmát. A lehűlt flegma és az ellenáramú, friss, meleg szeszpárák közötti kémiai reakciók biztosítják, azt a különleges, eddig ismeretlen, finoman tagolt, és szélesen kibontott aromát, minőséget és illatot, amely korábban nem volt tapasztalható a pálinkakészítés világában. A korszerű nagyon drága német berendezéseken is ezt a technikát is próbálják alkalmazni. Ebben az esetben a késztermék már ”csak” gyümölcspárlat, vagy pálinka, lehet a kisüsti jelző nélkül. A szeszpárák vezetésének útját szeleprendszer vezérli a három lehetséges lepárlási mód szerint.

 


Egylépcsős pálinkafőzők

Tőlünk nyugatabbra nagy hagyománya van az úgynevezett egylépcsős pálinkafőzőknek- lepárlóknak. Az utóbbi időkben Magyarországon is kezd elterjedni ez a típus. Gyorsan alkalmazkodtunk ezen pálinkafőzők gyártásához, így az elmúlt években több megkeresés is érkezett felénk e típusok iránt is.
Ezen berendezések felépítése gyakorlatilag jóval egyszerűbb, és kompaktabb, mint kétlépcsős társaiké. Egyetlen üstön történik a lepárlás. Az üst tetején többnyire egy egyszerű, vízhűtés nélküli sisak található, vagy még kompaktabb kivitelben közvetlenül az aroma oszlop kerül rá. (Az aroma oszlop típusok leírása fentebb ismertetésre került.)

 

Házipálinkafőzdék

A házi pálinkafőzdék prospektusa letölthető ide kattintva

Pálinkafőzdék árai letölthetők a "Géplista"-ra kattintva.

Géplista

Termékeink az "Élelmiszeripari gépkatalógusban" is megtalálhatók.

Elérési útvonal:

http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/alkalmazasok/viewer/1000001